Az Amerikai Egyesült Államokban több kávéfogyasztó keresetet nyújtott be a világ egyik vezető kávézólánca ellen – melyet végül utóbbi győzelmével végződött.

A fogyasztók azért éltek a bírósági úttal, mert úgy vették észre, hogy a társaság dolgozói kevesebb tejet használnak fel a lattékhoz (1/3 rész eszpresszó, 2/3 rész gőzölt tej, a tetején krémes tejhabbal). Álláspontjuk szerint a cég így nagyon sok pénzt megtakarított, illetve jogtalanul hatalmas hasznot szerzett azzal, hogy az előírt helyett kevesebb tejet használva, viszont az itallapon szereplő áron szolgálta ki vendégeit a kávékkal.

A kávézólánc úgy védekezett, hogy a tej mennyisége a gőzölés során megnövekszik, valamint a kávézóban fellelhető csészék több folyadékot képesek befogadni, mint amennyi az adott kávéra elő van írva az itallapon.

A kaliforniai bíróság a fogyasztók keresetét elutasította azzal, hogy nem áll rendelkezésre elegendő bizonyítékuk a kávé mennyiségének alátámasztására. A bíróság még hozzátette, hogy a tejhab az ital részét képezi, ugyanúgy, ahogy (egyébként 2016-ban megjelent bírósági döntés alapján) a jég is az ital mennyiségi részét képezi a jegeskávékban.

 

kép: Hanny Naibaho; unsplash.com

forrás: Starbucks Wins ‘Underfilled’ Lattes LawsuitStarbucks wins dismissal in U.S. of underfilled latte lawsuit; Papp Dorottya: Tejhab-háború: az „alultöltött” latték pere a Starbucks ellen